Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

[Download] "BlÄsningen" by Inga-Lisa Sangregorio # eBook PDF Kindle ePub Free

BlÄsningen

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: BlĂ„sningen
  • Author : Inga-Lisa Sangregorio
  • Release Date : January 17, 2020
  • Genre: Social Science,Books,Nonfiction,
  • Pages : * pages
  • Size : 751 KB

Description

I BlĂ„sningen skildras hur det gick till nĂ€r vĂ„rt pen­sions­­system reformerades pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt att idag hundratusentals pensionĂ€rer tvingas leva under EU:s fattigdomsgrĂ€ns.
NĂ„gonting Ă€r allvarligt fel med det svenska pen­sionssystemet. Ett system som innebĂ€r:
Att hundratusentals pensionĂ€rer idag ham­nar under EU:s fattigdomsgrĂ€ns.
Att pensionen blir mindre, ju lÀngre du lever.
Att mÄnga som arbetat heltid hela livet inte fÄr högre pension Àn de som inte arbetat alls.
Att alla risker vĂ€ltrats över pĂ„ pensionĂ€­­rer­na som ”vid behov” fĂ„r se sina pensioner sĂ€nkas auto­ma­tiskt.
Att alla viktiga beslut om pensionerna fattas bakom lyckta dörrar i smÄ slutna grupper.
I BlĂ„sningen skildrar Inga-Lisa Sangregorio personligt och ­intrĂ€ngande hur det har kunnat gĂ„ sĂ„ illa med vĂ„rt pensionssystem, som tidigare beskri­vits som ”­juvelen i kronan” vad gĂ€ller ­sociala reformverk.
Inga-Lisa Sangregorio Ă€r frilans­­journalist och författare. Hon har tidigare bl.a. utgivit Den sista friheten: Om rĂ€tten till vĂ„r död (Fri Tanke 2016).
UR BOKEN
Jag vill skriva den hÀr boken för att jag Àr sÄ arg att jag mÄste dela min ilska med andra. NÀr jag försöker bena ut vilka de viktigaste orsakerna till denna ilska Àr hittar jag en hel drös giltiga skÀl. HÀr Àr de tre viktigaste:
Det Ă€r en skam att sĂ„ mĂ„nga gamla mĂ„ste tillbringa sina sista Ă„r i fattigdom, detta i ett rikt land som Sverige dĂ€r stora delar av befolkningen har kunnat se sina real­inkomster öka osannolikt mycket de senaste decennierna.
Det Àr en skam att ha lurat mÀnniskor att tro att mÄnga Ärs arbete skulle leda till en hygglig pension och sedan bryta mot det som med all rÀtt uppfattades som ett avtal mellan individen och samhÀllet. Att pÄ detta sÀtt bryta mot samhÀllskontraktet riskerar att rasera den tilltro till samhÀllet som varit en sÄ viktig del av svenskheten.
Men det jag har allra svĂ„rast att förlĂ„ta Ă€r den enorma folk­fördumningskampanj som varit och Ă€r en bĂ€rande del av det nya pensionssystemet.
Inga-Lisa Sangregorio
SAGT OM BOKEN
”Med sin bok BlĂ„sningen har Inga-Lisa Sangregorio pĂ„ ett personligt sĂ€tt visat hur pensionssystemet i praktiken gör Ă€ldre allt fattigare. Och att politikerna borde skĂ€mmas, be om ursĂ€kt och göra om allt frĂ„n grunden. Med sin orĂ€dda stridbarhet och vassa penna formulerar hon en rĂ€ttmĂ€tig ilska som mĂ„nga kĂ€nner igen sig i och ocksĂ„ delar.”
Ur motiveringen till att Inga-Lisa Sangregorio ut­sĂ„gs till ”Årets Senior 2019” av SPF Seniorerna. Intervjun med henne om BlĂ„sningen Ă€r den mest lĂ€sta texten pĂ„ senioren.se genom tiderna.
”Inga-Lisa Sangregorio har som aktivist, journalist och författare med stort engagemang och skarpsinne angripit missförhĂ„llanden och samhĂ€llsorĂ€ttvisor. Nu senast i boken BlĂ„sningen har hon med lysande pedagogik visat att vĂ„rt pensionssystem Ă€r sĂ„ konstruerat att arbetslivets orĂ€ttvisor fortplantas och förstĂ€rks in i pensionsĂ„ldern.”
Ur motiveringen till att Inga-Lisa Sangregorio tilldelades JĂ€mlikhetsfondens hederspris 2019
”Det Ă€r ingen idĂ© att kika i det fĂ€rgglada kuvertet frĂ„n ­Pensionsmyndigheten. Jag rekommenderar i stĂ€llet en klargörande och bitsk bok i samma rĂ€vröda fĂ€rg: BlĂ„sningen. Författare Ă€r Inga-Lisa Sangregorio, frilansjour­nalist, före detta byrĂ„direktör och numera 82-Ă„rig pensio­nĂ€r. Hon Ă€r arg. Det blir man lĂ€tt nĂ€r bedrĂ€gerier uppdagas.” Mikael Nyberg i Aftonbladet
”Det Ă€r i rapporterna frĂ„n politikens innersta rum som Sangregorios bok Ă€r som mest fascinerande och upprörande. Sangregorio Ă„terberĂ€ttar hur det nya pensionssystemet mejs­lades fram i en extremt sluten, nĂ€stan bunkerliknande miljö, med 1990-talets finanskris klösande utanför.
Lanseringen av det nya pensionssystemet blev en massiv för­dumningskampanj, menar hon, dĂ€r medierna, och framför allt public service, gjorde drĂ€ngtjĂ€nst Ă„t politiken i stĂ€llet för att pĂ„ allvar granska och ifrĂ„gasĂ€tta.
Pensionssystemet Ă€r komplext och för de flesta av oss omöj­ligt att i detalj begripa. Men Inga-Lisa Sangregorios gastkramande berĂ€ttelse bĂ€rs inte av enskilda sifferexer­ciser utan av förmĂ„gan att koppla bĂ„de mĂ€nniskan och hennes plĂ„nbok till politikens sĂ€llan skildrade vardagsarbete.” Gunilla Kindstrand i Svenska Dagbladet
”Rappt skriven och angelĂ€gen! Boken Ă€r en rasande uppgörelse med dagens offentliga pensionssystem, det som ersatte det gamla ATP-systemet – juvelen i kronan i det socialdemokratiska folkhemsbygget.” Jan Hagberg, tidigare ordförande i Svenska Aktuarie­föreningen, pĂ„ Global Politics
”Inga-Lisa Sangregorio Ă€r en kunnig, engagerad och skicklig skribent som pedagogiskt och humoristiskt beskriver alla de mĂ€rkliga effekter och orĂ€ttvisor som det nya pensionssystemet fört med sig.” Ina Blomster i Feministiskt Perspektiv
”Sangregorios utmĂ€rkta bok … [hon] tar sig an uppgiften med yttersta noggrannhet. Jag tĂ€nker mig henne som den perfekte medborgaren. Hon luslĂ€ser sina orange pensionskuvert, tar del av rapporterna, följer debatterna, gĂ„r pĂ„ seminarierna, sĂ€tter sig in i forskningen och lĂ„ter sig inte passiviseras av det snorhala sprĂ„ket i de glansiga informationsbroschyrerna. NĂ„gon gĂ„ng emellanĂ„t, nĂ€r absurditeten blir omöjlig att hĂ€rbĂ€rgera, trĂ€der hon sjĂ€lv in i debatten med tidningsartiklar och FacebookinlĂ€gg. PĂ„ detta sĂ€tt har hon gett sig sjĂ€lv en lĂ„ng historia i pensionssystemets skugga som ger boken liv och nerv.
En sĂ€rskild styrka Ă€r att hon utgĂ„r frĂ„n det sjĂ€lvupplevda, hur pensionssystemet pĂ„verkar bĂ„de henne sjĂ€lv och vĂ€nkretsen. Hon nöjer sig inte med politikernas och forskarnas medeltal, genomsnitt, komparationer och approximationer. I stĂ€llet sĂ€tter hon oförskrĂ€ckt ’fingret pĂ„ varje siffra’, som hon citerar Bertolt Brecht, och frĂ„gar sig: ’Hur kom den dit?’” Urban Lundberg i Respons


PDF Ebook Download "BlÄsningen" Online ePub Kindle